......~~~~~~~~~~~~~~~~~

Οι ’Ελληνες… δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξωρισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

Σελίδα για τον ανυπεράσπιστο σήμερα πολίτη από τις αυθαιρεσίες της εξουσίας.

Σελίδα για τον ανυπεράσπιστο σήμερα πολίτη από τις αυθαιρεσίες της εξουσίας.
Σελίδα για τον ανυπεράσπιστο πολίτη από τις αυθαιρεσίες της εξουσίας....Γιατί εκτός από υποχρεώσεις έχει και δικαιώματα

~~

~~
..............................................................................Ματιές στις ειδήσεις από τον κόσμο.....

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - Εσωκομματικός εμφύλιος

siriza.jpg

Οι διαφωνούντες ζητούν από αλλαγή ηγεσίας μέχρι παραίτηση της κυβέρνησης,
 ενώ δεν λείπουν εκείνοι που αποκαλούν προδότη ακόμα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό
Εμφυλιοπολεμικό κλίμα επικρατεί στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τους δανειστές. Η διάσπαση στην κορυφή της ηγεσίας του κόμματος έχει περάσει για τα καλά και στην κομματική βάση παίρνοντας μάλιστα διαστάσεις που θα ήταν αδιανόητες στην προ της συμφωνίας περίοδο. Πολλοί βέβαια θεωρούν πως το κλίμα που βγαίνει σήμερα στην επιφάνεια έχει παρελθόν, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ως πολυσυλλεκτικό κόμμα είχε στις τάξεις του απόψεις διαμετρικά αντίθετες -έως και εχθρικές- μεταξύ τους.
Μια σταχυολόγηση όσων ακούγονται στις οργανώσεις του κυβερνητικού κόμματος αυτές τις μέρες επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί, μάλλον, δεν πρόκειται να κλείσει ποτέ. Οι καλά γνωρίζοντες, πάντως, από την ιστορία των εμφυλίων της Αριστεράς, δεν δείχνουν να εκπλήσσονται, καθώς υπογραμμίζουν ότι ποτέ στον αριστερό χώρο, σε παρόμοιες καταστάσεις, τα πράγματα δεν εξελίσσονταν διαφορετικά.
Η γενική εικόνα λέει ότι ουδείς στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ δικαιολογεί τη συμφωνία. Από εκεί και πέρα αρχίζουν οι διαφοροποιήσεις. Οσοι τάσσονται στο πλευρό της ηγεσίας ζητούν στήριξη της κυβέρνησης για να μην υλοποιηθεί η επιθυμία των αντιπάλων περί αριστερής παρένθεσης, υποστηρίζουν πως ο πρωθυπουργός έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του, ότι υπέστη εκβιασμό κι ότι δεν είχε άλλη επιλογή.
Αντίθετα οι διαφωνούντες ζητούν αλλαγή ηγεσίας, ενώ δεν λείπουν εκείνοι που ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης. Αποκαλούν προδότες όσους υποστηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ δεν λείπουν εκείνοι που αποκαλούν προδότη ακόμα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Οι ψυχραιμότεροι προσθέτουν: «Είτε ο πρωθυπουργός προχωρούσε σε συμφωνία είτε σε ρήξη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ερχόταν αντιμέτωπος με την ίδια την εσωτερική του πραγματικότητα που ποτέ δεν την ξεπέρασε».
Τα πράγματα, ίσως, γίνονται ευεξήγητα αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το σοκ της συμφωνίας με τους δανειστές έχει προκαλέσει μια κατάσταση στο κυβερνητικό κόμμα που το εμφυλιοπολεμικό κλίμα εκφράζεται σε όλα τα επίπεδα και αλληλοτροφοδοτείται και από την πολιτική συμπεριφορά των ομάδων της ηγεσίας και από την αποδοχή που οι απόψεις τους βρίσκουν στην κομματική βάση.
Χαρακτηριστικό είναι το κείμενο μέλους της Κ.Ε. -που ανήκει στην εσωκομματική αντιπολίτευση- το οποίο κυκλοφορεί μεταξύ των κομματικών μελών. Στο κείμενο αυτό ο πρωθυπουργός αποκαλείται ως ο πολιτικός άνδρας «που φέρει την ύψιστη ευθύνη για την καταστροφή της χώρας», για τον οποίο είναι «ακατανόητος ο σεβασμός».
Αναλυτικότερα, στο εν λόγω κείμενο αναφέρεται ότι «εμφανίζεται μια εικόνα όπου η κυβέρνηση στηρίζεται από τα μνημονιακά κόμματα όσον αφορά την προώθηση του Μνημονίου και ως προς την κυβερνητική της ικανότητα όσον αφορά εμάς».
Και προστίθεται: «Αυτή η ερμαφρόδιτη κατάσταση, αν παραταθεί, θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της εφαρμογής των Μνημονίων και στη συνέχεια σε εκλογές το φθινόπωρο με τον ΣΥΡΙΖΑ άλλο κόμμα και χωρίς τον κορμό της Πλατφόρμας στα ψηφοδέλτια», έτσι που «η Πλατφόρμα θα έχει χρεωθεί τμήμα της ευθύνης για αυτήν την πολύ κακή εξέλιξη, αν και δεν θα έχει ψηφίσει τα Μνημόνια».
Στο πλαίσιο αυτό το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ θέτει πέντε ζητήματα για απάντηση:
1. «Να παραιτηθούν τώρα οι υπουργοί μας. Δεν υπάρχει κανείς λόγος να περιμένουν την Κυριακή και τη Δευτέρα για να τους αποβάλει ο Τσίπρας. Και αν δεν τους αποβάλει;».
2. «Το δεν ρίχνω την κυβέρνηση -που το καταλαβαίνω- δεν συνεπάγεται το “στηρίζω την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό”. Επίσης, είναι ακατανόητος ο σεβασμός σε έναν πολιτικό άνδρα που φέρει την ύψιστη ευθύνη για την καταστροφή της χώρας».
3. «Μήπως θα έπρεπε να ζητήσουμε παραίτηση της κυβέρνησης και άμεσες εκλογές; Καταλαβαίνω ότι αυτό σημαίνει χρεοκοπία της χώρας με όλα τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται. Ομως, εμείς δεν λέμε ότι η πτώχευση είναι το όπλο των αδυνάμων; Πότε περιμένουμε να εφαρμοστεί αυτό, στην Δευτέρα Παρουσία;».
4. «Θέλουμε να είμαστε μια τάση επίλυσης του πολιτικού προβλήματος της Αριστεράς και της κρίσης ηγεσίας της ή μια τάση συνδιαχείρισης της κομματικής κρίσης;».
5. «Θα πάμε σε μετωπικές πρωτοβουλίες με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς και του κινήματος άμεσα και αν ναι σε ποιες; Θέλουμε να υπάρξει ένα κίνημα ανατροπής του Τρίτου Μνημονίου και πώς το διεκδικούμε;».
_______________________
http://www.efsyn.gr/arthro/esokommatikos-emfylios

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου