Ελλάδα........
Ενδείξεις πως δεν θα οδηγηθεί σε νέο αδιέξοδο το σημερινό Eurogroup, από τη θετική στάση Ευρωπαίων ηγετών στο ελληνικό αίτημα, παρά την αδιάλλακτη στάση της Γερμανίας με την άρνηση του Σόιμπλε να συνεργαστεί για μια αμοιβαίως επωφελή λύση, επιμένοντας στη σκληρή λιτότητα για τους ευρωπαϊκούς λαούς. Μετά τις 16.00 σήμερα το Eurogroup. Ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού στο EuroWorking Group δυναμίτισε τη δυνατότητα για συζήτηση επί του κειμένου που υπέβαλε ο Γ. Βαρουφάκης σε συνεργασία με τους προέδρους του Eurogroup και της Κομισιόν, κ.κ. Ντάισελμπλουμ και Γιούνκερ.
Μετά από επικοινωνία του πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ, υπήρξε υποχώρηση της γερμανικής αδιαλλαξίας και κατ' αρχήν συμφωνία στη βάση του ελληνικού αιτήματος.
Την πρόωρη απόρριψη της ελληνικής πρότασης από τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δεν δείχνει να συμμερίζεται ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δηλώνοντας ότι «δεν μπορούμε να κλείνουμε την πόρτα στις συνομιλίες με τους Έλληνες». Η ελληνική πρόταση αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση αναφέρει Γερμανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Bloomberg.
Σε άρθρο γνώμης, το Bloomberg κάνει λόγο για «βλακώδη γερμανική αυστηρότητα» έναντι της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι αν το αδιέξοδο καταλήξει σε καταστροφή, θα ευθύνονται περισσότερο η Γερμανία και οι υποστηρικτές της παρά η Ελλάδα.
Αλλά και η αμερικανική κυβέρνηση προέτρεψε τους Ευρωπαίους ηγέτες και την ελληνική κυβέρνηση να προβούν σε αμοιβαίες παραχωρήσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σχετικά με την παράταση της δανειακής σύμβασης, ασκώντας παράλληλα πιέσεις σε Ευρώπη και Αθήνα προκειμένου να καταλήξουν σε μία συμφωνία για την χρηματοδότηση της Ελλάδας. Ταυτόχρονα προειδοποίησε έναντι μίας «επανόδου της αβεβαιότητας» στην Ευρωζώνη σε περίπτωση αποτυχίας, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ
Μετά από όλα αυτά, τα πάντα στο σημερινό Eurogroup είναι ανοιχτά.
Κατ’ αρχήν συμφωνία επιτεύχθηκε κατά την πολύωρη χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorking Group, με διεθνή μέσα να αναφέρουν ότι οι όποιες εκκρεμότητες πιθανότατα θα ξεπεραστούν σήμερα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία σε θερμό κλίμα και με τον Φρανσουά Ολάντ, με το Γάλλο πρόεδρο να διαβεβαιώνει, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα. Φέρεται να είπε ότι θα θέσει το θέμα και κατά τη σημερινή του συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο.
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον Ιταλό ομόλογό του, με το Ματέο Ρέντσι να επικοινωνεί και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σε διαφορετικό μήκος κύματος από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και η Κομισιόν. Δεν πρέπει κάποιοι να βιάζονται, οι αποφάσεις λαμβάνονται στο επίπεδο των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, τόνισαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μία λύση είναι πιθανόν να επιτευχθεί πολύ γρήγορα χάρη στις τελευταίες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, εκτίμησε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς.
Η Ιταλία στηρίζει το αίτημα της Ελλάδας να βγει από την κρίση, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν.
Παρέμβαση με νόημα και από τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, δήλωσε ότι το Ταμείο μπορεί να προσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες.
Προειδοποίηση του Αριστερού Μπλοκ στην Πορτογαλία ότι αν οι ευρωπαϊκές χώρες ωθήσουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, το κρατικό χρέος της Λισαβόνας θα γίνει ο επόμενος στόχος των κερδοσκόπων.
«Εδώ θα φανεί ποιος θέλει να βρεθεί λύση και ποιος όχι»! Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση ως απάντηση στην άρνηση της Γερμανίας όσον αφορά στο αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης.
______________
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου